Историјат

За Здружението

Здружението ПЕЛАГОНИЈА се наоѓа во историскиот центар на Битола и низ својот широк спектар на активности овозможува запознавање со грчкиот јазик и грчката култура низ сиот историски континуум. Здружението е основано во 1998 година од група љубители на грчкиот јазик, грчката култура и нивните безвременски и интернационални вредности. Од тогаш до денес претставува синоним за институционално изучување на грчкиот јазик и  непосредно запознавање на грчката култура во Република Северна Македонија.

mk_MK