Летна програма за грчки јазик

Летната програма за настава по грчки јазик се одржа во јули во периодот од 03.07.2023 до 28.07.2023 година, која беше организирана и координирана од Центарот за настава по грчки јазик и култура, во Универзитетот во Јанина.

Во тој временски период, според објавениот распоред, кој се следеше во рамките на споменатите датуми, се одвиваа многу различни активности и часовиво однос на грчкиот јазик, историјата на грчкиот јазик на некогашните и современите цивилизации и предадените, традиционални обичаи од областа. Како учесник во програмата и со големо нетрпение и поголема желба би сакал да ви ги претставам сите највозбудливи и незаборавни екскурзии, но и часовите.

Конкретната програма започна со дијагностичкиот, поставен тест, кој ги класифицираше учениците во три групи (пионери, средни и напредни). Часовите по јазик и танц се карактеризираа со висок интензитет и практично говорење во форма на усни презентации (што имаше и улога на метод на оценување) и танцова изведба на локални фестивали организирани во чест на верските празници и светците. Редоследот на секој фестивал беше следниов: фестивалот во Дафнофито, Лијадес и Капесовово. Имавме и часови по гастрономија во Центарот за грчки јазик (Ставрос Ниархос) и тура рафтинг со должина од десет километри.

Во однос на екскурзиите, организиравме и многу екскурзии и посети на сите музеи во околината. Да почнеме со археолошкиот локалитет на Додони, музејот и археолошкиот локалитет на Никополис, музејот на македонската династија (Филип и Александар Велики) во Вергина кои го отсликуваат античкиот период во овие простори. Го посетивме и музејот на современа уметност на Теодорос Папајанис, Али Паша и П. Врелис во однос на хеленската историја, кои ги доживеав како потресни сцени на херојските подвизи на луѓето во историски контекст. Во позадина, како најдобар крај на описот, вреди да се споменат еднодневните патувања до Парга и Лефкада и пештерата во Перама.

За крај, би сакал да им се заблагодарам на здружението Пелагонија за обезбедената стипендија.

mk_MK