Настани

Јубилеј 25 години Здружение „Пелагонија“ Битола

На 17 Ноември 2023, Здружението „Пелагонија“ Битола одбележа 25 години постоење и придонес кон продлабочувањето на соработката помеѓу македонскиот и грчкиот народ на културно и академско поле. По тој повод, беше организирана гала вечера на која присуствуваа видни гости од двете страни на границата. Присутните најпрво ги поздрави претседателот на…

Работилница за книжевно образование

Во рамките на Меморандумот за соработка помеѓу Здружение Пелагонија Битола и Универзитетот на Западна Македонија, на 12 Јуни 2023 година, Понеделник, во соработка со професорката Ана Вакали од Факултетот за Општествени и Хуманистички науки од Флорина беше реализирана работилница за книжевно образование, која истовремено претставува завршна наставна активност за учебната…

#StudyingMotivation: Why is Greece a top university destination?

На 6 Мај 2023, од страна на Здружението „Пелагонија“ беше организиран третиот по ред годишен настан за претставување на можностите и начините за студирање на високообразовни институции во Република Грција пред јавноста на Република Северна Македонија. Следејќи го интересот на потенцијалните студенти за академската 2023/2024 година за упис на грчки…

Светски ден на грчкиот јазик 2023

Здружението „Пелагонија“ и оваа јубилејна 25та година од своето постоење, го организираше својот, четврт по ред, годишен настан за одбележување на Светскиот ден на грчкиот јазик, 9 Февруари, во Република Северна Македонија. Годинава, после две години далечинско поврзување, на задоволство на учесниците овој празник на грчкиот јазик се одржа на…

Новогодишна честитка

Во четвртокот, 29.12.2022, триесетина од нашите ученици на возраст од 7 до 16 години припремија програма од песни и поеми посветени на доаѓањето на Новата 2023 година и Божиќните празници. Со искрени желби и весели гласови, ја испратија старата година, која беше исполнета со заедничките патувања и создадени безброј нови…

Семинар за обука на наставници

Во Сабота, 22 Октомври 2022, заврши вториот циклус на семинарот за обука на наставници, „НАСТАВА ПО ГРЧКИ КАКО Ј2/СЈ: Техники и Стратегии за развој на јазичните вештини“. Оваа втора средба беше посветена на презентацијата на наставни сценарија од страна на самите наставници, врз основа на новиот пристап и начини на…

TikTok… Time for stories

(*the following text was originally published by Sfera International) From July 26 until August 3, 5 students of Pelagonia Association aged 15-17 visited Lecco, Italy for a project of the Italian organization Associazione Joint, representing the partner organization SFERA International from Bitola, North Macedonia. It took place near Lecco, Region…

Завршни сертификати 2022

На 13 Јули 2022, во обновениот надворешен простор на нашиот Центар беа доделени завршните сертификати за изминатата учебна година. Иако, заради периодот на годишни одмори, некои од учениците отсуствуваа, малиот, но значаен за најмалите ученици, настан се реализира во позитивна атмосфера. Учениците, преку танцови точки припремени од нив самите, приредија…

Летен камп 2022

Во периодот од 21 Јуни 2022 до 1ви Јули 2022 година, Здружението Пелагонија, како и многу години досега, после три пандемиски лета, беше дел од кампот T.Y.П.E.T, во Сани, Република Грција. Дваесет деца, наши ученици на возраст од 8 до 14 години, беа дел од активностите, игрите и дружењето во…

Studies in Greece: fusion of knowledge and experience

На 9 Април 2022, од страна на Здружението „Пелагонија“ беше организиран вториот по ред годишен настан за претставување на можностите и начините за студирање на високообразовни институции во Република Грција пред јавноста на Република Северна Македонија. Во продолжение на минатогодишниот особено успешен и прв од ваков вид настан, годинава по…

mk_MK